Follow

I probably need to replace my Fairphone soon. But it's not easy to find a replacement that isn't built by unethical labour and doesn't spy on you.

jonne.arjoranta.fi/2019/replac

· 3 · 0 · 0

@jonne Mainitset tuossa, että iPhonelta ei voi odottaa kolmen vuoden käyttöikää. En tiedä nykyisistä malleista, mutta ainakin minun iPhone 5c:n käyttöikä on ollut ihan kiitettävä. Ostin sen helmikuussa 2014, eikä siinä ole ollut muuta vikaa kuin heikentynyt akku. Siihen auttaa varavirtalähde. Jotkin uusimmat sovellukset eivät ole yhteensopivia, mutta omiin tarpeisiini (etupäässä Discord ja Amaroq) puhelin riittää hyvin. Ja toivottavasti kestää vielä pitkään.

@Stoori Saatoin olla hieman epäselvä: tarkoitin, että ei voi olla varma, voiko sitä korjata. iPhonet on tehty tarkoituksella sellaisiksi, että niitä ei voisi korjata. Esim. akun vaihto olisi vaivaton operaatio, mutta Apple tekee siitä tarkoituksella niin vaikeaa kuin mahdollista. Tästä huolimatta harkitsin kyllä käytettyä iPhonea, mutta erityisesti käytettyjen puhelinten tapauksissa tuo korjaamattomuus on iso miinus.

Plus tietysti lapsi/orjatyövoima, jota Apple dokumentoidusti käyttää.

@jonne Niin, nuo ovat tosiaan kaikesta huolimatta ongelmia.

Minäkin tyydyn tähän ikivanhaan puhelimeen mielelläni muun muassa siksi, että uudet vaihtoehdot eivät lainkaan houkuttele. Käytettyyn asennettu /e/ voisi olla harkinnassa, mutta toivon nyt vain vanhan kestävän mahdollisimman pitkään. Niin kauan kuin huonoa on vain akku, pärjään ihan hyvin varavirran voimin, sen kuskaaminen laukussa ei ole mikään lisävaiva.

@Stoori Eeltä voi tilata valmiiksi asennettuja käytettyjä. Ehkä tämä on jo jatkuva palvelu siinä vaiheessa, kun sinun on viimein pakko vaihtaa puhelinta.

@jonne Juu, sitä juuri ajattelinkin. Seuraan tarjonnan kehittymistä.

@jonne Olen seurannut Librem 5:n kehitystä varmaan vuoden verran, mutta vähän eri painotuksella:

Logiikkani on sellainen että jos saan jostain puhelimen joka toimii linuxilla ja jonka patterin voi vaihtaa, tällöin puhelin kestää niin kauan että vaikka se olisi tehty epäeettisistä materiaaleista, niin se käyttöikä tavallaan loiventaa ongelmaa.

Purismilta saattaisi saada selville myös tällaisia raaka-aineiden eettisyyteen liittyviä asioita.

@jonne Tässä lähiaikoina Purismin viestintä on alkanut jotenkin tökkiä. Alkavat vaikuttaa jotenkin liian flashyltä mainostoimistopuheilta. Tämän takia en ole enää varma haluanko Libremiä.

Heillä on kilpailija tulossa: Pine64 ja Pinephone. Luulisin että tämä ei tule olemaan kaikkein eettisin vaihtoehto, mutta näyttäisi että sen viestintä on enemmän community-henkistä kuin Purismin teknostartup-puheet.

@jonne Selitys, miksi painotan viestinnän tyyliä:

Olen huomannut kaikenlaisia avoimia projekteja seuratessa, että itselleni käyttäjänä muodostuu ongelmaksi se, jos projekti ei pysty saamaan sellaista seuraajakuntaa että se innostaa DIY-videoiden ja Wikien syntymistä projektin ympärille.

En vain ole niin tekninen että osaisin selvitellä miten projektit toimivat, jos minulle ei sitä kädestäpitäen selvitetä. Joten Purismin ja Pine64:n vertailu on minulle lähinnä niiden yhteisöjen vertailua.

@ville Ymmärrän logiikan, mutta tässä vuosien saatossa on alkanut säätäminen tökkiä sen verran, että haluaisin paljon käyttämieni asioiden (kuten puhelimen) olevan sellaisia, että säätäminen on vapaaehtoista, ei pakollista.

Sen takia wikit ja DIY-videot eivät riitä, koska haluaisin sen sijaan puhelimen vain toimivan. Sen suhteen /e/ vaikuttaa Libremiä lupaavammalta.

Sign in to participate in the conversation
Mastodon

The social network of the future: No ads, no corporate surveillance, ethical design, and decentralization! Own your data with Mastodon!